Pokaż/Ukryj opcje strony

Recenzje

  • Żegnamy Piotra Aleksandrowicza 05.04.2016

    Wiedza > Recenzje

    Z głębokim żalem informujemy, że zmarł Piotr Aleksandrowicz, wybitny dziennikarz i publicysta. Od kilku lat autor recenzji książek o charakterze ekonomicznym, które publikowaliśmy  na stronach NBPortal.pl.

  • Piekielnie zdolny Ha Joon Chang 08.01.2016

    Wiedza > Recenzje

    Proszę docenić mój heroizm. Jestem zwolennikiem wolnego rynku i państwa minimum, a tu przychodzi mi pisać recenzję z książki lewicowca, Ha Joon Changa. I nie zmieni tej opinii nawet to, że jest on profesorem uniwersytetu w Cambridge, ani że ma świetne recenzje w Guardianie i Financial Times. Wiadomo, że duch lewicy i etatyzmu dotarł i do tych gazet.

  • Bogactwo narodów, wersja 2.0 05.01.2016

    Wiedza > Recenzje

    W okresie burzy i naporu jaki przeżywamy w polityce, życiu społecznym i gospodarczym, warto przeczytać książkę Darona Acemoglu i Jamesa Robinsona „Dlaczego narody przegrywają". Autorzy są ekonomistami w najlepszych uczelniach amerykańskich (MIT i Harvard), mają wszakże bardzo silne zacięcie historyczne. Studiowali dzieje świata, aż w końcu znaleźli odpowiedź na kluczowe pytanie, dlaczego niektóre narody przegrywają, a innym dobrze się powodzi.

  • Niebezpieczne związki pieniądza i władzy 23.11.2015

    Wiedza > Recenzje

    Niall Ferguson, historyk i publicysta ekonomiczny jest świetnie znany polskim czytelnikom. W kraju wydano już m.in. jego książki na temat imperium brytyjskiego i amerykańskiego, a także fascynującą „Potęgę pieniądza – finansową historię świata". W tym roku do księgarni trafiły „Niebezpieczne związki", jak zawsze u Fergusona opasłe tomisko, tym razem na temat relacji pieniądza i władzy w nowożytnym świecie.

  • I ty możesz odnieść sukces! 10.11.2015

    Wiedza > Recenzje

    W Google na hasło "książki MBA" (Master of Business Administration)  wyskakuje po polsku tylko kilka pozycji, ale już dziesiątki innych, gdy wklepiemy hasła poszczególnych tematów standardowego kursu MBA – polityka personalna, finanse, narzędzia statystyczne, strategia, marketing, odpowiedzialność społeczna biznesu itd., itd. Połapać się w tym, co ile jest warte, i czy otrzymamy zwrot z inwestycji 50 czy 100 złotych w podręcznik, nie jest łatwo.

  • Mądrości starszego pana 22.04.2015

    Wiedza > Recenzje

    Recenzje na okładce są zawsze znakomite. Tak jest i tym razem. Larry Summers (były sekretarz skarbu USA, rektor uniwersytetu Harvarda), Gregory Mankiw (dziekan wydziału ekonomii Harvarda), recenzenci Forbes i Wall Street Journal – słowem nie byle kto. Ale równocześnie na amazon.com liczba skrajnie negatywnych recenzji jest niewiele mniejsza niż pozytywnych. To rzadko się zdarza, na ogół przewaga pozytywnych jest ogromna. Co więcej, te negatywne recenzje są powszechnie aprobowane jako przydatne, a pozytywne mają zero odzewu. Kto wzbudza takie negatywne emocje? Alan Greenspan, były szef Federalnej Rezerwy, amerykańskiego banku centralnego (FED). I jego najnowsza, właśnie wydana w Polsce książka „Mapa i terytorium", z podtytułem „Ryzyko. Natura ludzka. Przewidywanie".

  • Ekonomia dla wierzących 03.04.2015

    Wiedza > Recenzje

    W chrześcijaństwie jest całkiem silny nurt, który próbuje znaleźć punkty wspólne i uzasadnienia dla gospodarki wolnorynkowej w Piśmie Świętym. Dziś, jak się wydaje jest on nawet silniejszy niż alternatywny, który z kolei próbował w chrześcijaństwie, a zwłaszcza katolicyzmie, znaleźć inspirację dla socjalizmu i rewolucji. Tyle, że o relacjach między chrześcijaństwem, a gospodarką właściwie trudno się dowiedzieć (o tym będzie mowa jeszcze na zakończenie) – brakuje napisanych przystępnie książek.

  • Nogi do góry! 04.02.2015

    Wiedza > Recenzje

    Po „Like a Virgin. Czego nie nauczą cię w szkole biznesu" z dużym zainteresowaniem zacząłem czytać „Biznes do góry nogami wywrócony", kolejną wydaną w Polsce książkę znanego brytyjskiego przedsiębiorcy Richarda Bransona. I niestety, rozczarowałem się. Bo choć to, o czym pisze Branson – przyjęcie przez biznes odpowiedzialności za świat - może okazać się  decydujące dla przyszłości kapitalizmu, wielkich korporacji i przedsiębiorców, to jednak sposób w jaki zostało przedstawione, jest zbyt nużący, by wzbudzić emocje i zainteresowanie u czytelnika. A tak bardzo stara się o to autor, człowiek pełen pasji, emocji, który nie stroni od przymiotników i wykrzykników.

  • Wielkie Dane czy Wielki Brat 23.10.2014

    Wiedza > Recenzje

    BIG DATA Co to jest? Z Wikipedii: „termin odnoszący się do dużych, zmiennych i różnorodnych zbiorów danych, których przetwarzanie i analiza jest trudna, ale jednocześnie wartościowa, ponieważ może prowadzić do zdobycia nowej wiedzy". Czyli nadal niewiele wiemy co to jest, ale chyba nic porywającego.

  • Na fali, czyli austriacka szkoła ekonomii 05.08.2014

    Wiedza > Recenzje

    Dziś o dwóch książkach, których wydanie jest widomym znakiem, że także w Polsce rośnie zainteresowanie austriacką szkołą ekonomii. Autorem pierwszej z nich jest Jesus Huerta de Soto, profesor uniwersytetu w Madrycie i ma ona tytuł konkretny: „Szkoła austriacka. Ład rynkowy, wolna wymiana i przedsiębiorczość". Tytuł drugiej jest bardziej poetycki: „Walc wiedeński na Wall Street" z podtytułem „Ekonomia austriacka dla inwestorów giełdowych". Napisał ją Mark Skousen, także wykładowca akademicki, ale i doradca inwestycyjny o wielkim talencie popularyzatorskim.