Pokaż/Ukryj opcje strony

Recenzje

  • Lee Kuan Yew: pragmatyczny konserwatysta i wolnorynkowy liberał 26.11.2013

    Wiedza > Recenzje

    Co wiemy o Singapurze? Państwo – miasto, bogate, wieżowce. Dużo podróżujący wspomną może jeszcze stewardessy z reklam Singapore Airlines. Ale skąd to się wzięło? Czy zawsze Singapur był zamożny? Książka wieloletniego premiera Singapuru, twórcy jego niepodle­głości i siły ekonomicznej, Lee Kuan Yewa pt. „Chiny, Stany Zjednoczone i Świat w oczach Wielkiego Mistrza Lee Kuan Yewa", uchyla rąbka tajemnicy jakby mimochodem, ponieważ autor więcej zajmuje się przyszłością niż przeszłością. Ale jest fascynująca.

  • Wielcy z wyboru 05.11.2013

    Wiedza > Recenzje

    To ciekawe, że książka wprawdzie niedawno wydana (2011 USA, 2013 Polska), ale zawierająca dane z okresu do 2002 roku, czyli sprzed ponad 10 lat, może być w tak szybko zmieniającym się świecie gospodarki i biznesu nadal ciekawa i aktualna. Siła pracy Jima Collinsa i Mortena T. Hansena „Wielcy z wyboru" (wydawnictwo MT Biznes) wynika bowiem z tego, że wywiedli swoje odkrywcze tezy korzystając z naukowej metodologii. Ściślej – wykorzystali historyczną analizę porównawczą do zbadania, które firmy mają szanse na rozwój w trudnych czasach, a które nie i dlaczego. Trudne i szybko zmieniające się czasy stały się już stałą cechą biznesowej rzeczywistości, a zaskakujące wyniki obserwacji i analiz dwóch kalifornijskich naukowców wydają się nadal przydatne.

  • Inwestor czyli emocje zamiast refleksji 17.10.2013

    Wiedza > Recenzje

    "Twój mózg, twoje pieniądze" (wyd. MT Biznes) to książka sprzed kilku lat, od razu uprzedzam. Ale kupiłem ją normalnie w księgarni kilka tygodni temu. Trzeba szukać w dziale biznes, ekonomia, a nie w nowościach. I warto szukać.

  • Złote myśli Marka Skousena 30.09.2013

    Wiedza > Recenzje

    Kiedy w maju pisałem o „Narodzinach współczesnej ekonomii” Marka Skousena* nie sądziłem, że autor ten tak szybko znajdzie się znowu w kręgu zainteresowania. Tym razem z powodu małej książeczki „Wall Street - giełdowe mądrości, maksymy i aforyzmy” (wyd. Fijorr 2013).

  • Izrael - naród start-upów 20.09.2013

    Wiedza > Recenzje

    "Naród start-upów" to współczesna historia Izraela opowiedziana z akcentem na niezwykłe sukcesy w dziedzinie nowych technologii i przedsiębiorczości. Historia państwa, które samo jest udanym start-upem.

  • Kapitalizm ekstremalny 10.09.2013

    Wiedza > Recenzje

    Ayn Rand to jedna z najciekawszych postaci wśród amerykańskich intelektualistów-libertarian. Autorka dwóch popularnych powieści, kilku scenariuszy filmowych, tekstów filozoficznych i publicystyki w obronie leseferyzmu. Po lekturze właśnie wydanej przez Zysk i s-ka książki "Kapitalizm - nieznany ideał" z esejami Ayn Rand, właściwie trudno mieć wątpliwości, że etatyści zniszczyli prawdziwy, leseferystyczny kapitalizm.

  • Guru i jego władza 06.09.2013

    Wiedza > Recenzje

    "Władza komunikacji" Manuela Castellsa to książka, która - mam wrażenie - nie otwiera nowych horyzontów, ale porządkuje to co wiemy, lub domyślamy się na temat mediów, komunikacji i władzy.

  • Wyznania centralnego bankiera 28.08.2013

    Wiedza > Recenzje

    Tym razem kilka zdań o książce innej niż dotychczas, bo opublikowanej przez think tank, a nie oficynę wydawniczą. Tytuł: „Austerity - European democracies against the wall”. Autorem jest były wieloletni członek zarządu Europejskiego Banku Centralnego Lorenzo Bini Smaghi, a wydało ją Centre for European Policy Studies. Kosztuje 20 euro, ale można ją ściągnąć gratis w formacie pdf ze strony CEPS. Warto.

  • Rozwiń skrzydła 08.08.2013

    Wiedza > Recenzje

    Poradnik menedżerski nie tylko powinien być sensowny. Musi być także dobrze napisany. Inaczej odrzucimy go, jak każde wymądrzanie się. „Rozwiń skrzydła” Merrica Rosenberga i Daniela Silverta (wydawnictwo Wolters Kluwer) daje się czytać.

  • Ciemna strona cyberprzestrzeni 01.08.2013

    Wiedza > Recenzje

    Rozwój technologiczny doprowadził do uzależnienia niemal każdej dziedziny życia od komputerów i Internetu. Tymczasem cyberprzestrzeń bywa pułapką…