Pokaż/Ukryj opcje strony

Recenzje

  • Podręcznik startupu 01.08.2014

    Wiedza > Recenzje

    To autentyczny podręcznik, manual, instrukcja obsługi, mapa drogowa jak stworzyć i prowadzić startup. Bez gwarancji, że dojedzie się według tej mapy do sukcesu, ale na pewno zwiększający jego prawdopodobieństwo.

  • Biznesowe mądrości pruskiego generała 28.05.2014

    Wiedza > Recenzje

    To, że wojna jest niezłym biznesem - wiadomo. To, że kiedyś działały armie zaciężne, które można było wynająć jak firmę do prowadzenia wojny, też wiemy z historii. Organizacje kupieckie jak Hanza czy Kompania Wschodnioindyjska prowadziły własne wojny. Ale czy każdy biznes to wojna?

  • Wolność księdza, wolność rynku. 23.05.2014

    Wiedza > Recenzje

    Już sama okładka, tytuł i dopisek SVD (Societas Verbi Dovini, czyli Zgromadzenie Słowa Bożego) przy nazwisku autora intrygują. Jacek Gniadek SVD. „Ekonomia Boża i ludzka. Kazania wolnorynkowe". Na okładce portfel i różaniec.

  • Ten niesamowity Amazon 07.05.2014

    Wiedza > Recenzje

    "Jeff Bezos i era Amazona" Brada Stone (wydawnictwo Albatros A. Kuryłowicz, marzec 2014), to jedna z najwyżej ocenianych książek non-fiction ostatnich lat. Zdobyła tytuł biznesowej książki roku od Financial Times i wybrana została najlepszą książką 2013 r. przez kilka innych gazet i magazynów. Portal salon.com określił ją słowem "illuminating" - "pouczająca" i to słowo całkiem dobrze oddaje jej wartość..

  • Porsche, czyli pakt z diabłem 23.04.2014

    Wiedza > Recenzje

    "Saga rodu Porsche" ma trzy wątki. Dla fanów motoryzacji techniczno – sportowy. Dla miłośników finansów – biznesowy, głównie z ostatnich 20 lat. Dla zainteresowanych odpowiedzialnością przedsiębiorców – etyczny, dotyczący kooperacji założyciela firmy, Ferdynanda Porsche, z nazistami i Adolfem Hitlerem.

  • Frajda Richarda Bransona 20.03.2014

    Wiedza > Recenzje

    Branson to jeden z najbogatszych Anglików. Majątek - wartość netto 5 mld dolarów. 63 lata. Self made man – pisze Forbes, czyli człowiek, który wszystko zawdzięcza swojej własnej pracy.

  • Wszyscy jesteśmy dziwni, czyli świat Setha Godina 07.03.2014

    Wiedza > Recenzje

    Na początek zauważmy, że ta książka na okładce nie ma tytułu i autora. Dziwactwo? Trzeba spojrzeć na wewnętrzną okładkę, żeby zobaczyć, że autorem jest Seth Godin, a tytuł brzmi: ”Wszyscy jesteśmy dziwni” (wydawnictwo One Press). A na okładkowym zdjęciu mamy swamiego, hinduskiego duchownego, jak widać też dość dziwacznego. Zresztą sam autor, łysy jak kolano, również wygląda obiecująco w kontekście tytułu.

  • Energetyzująca książka 12.02.2014

    Wiedza > Recenzje

    To opowieść o poszukiwaniu energii, od której jesteśmy całkowicie uzależnieni, z uwagi na pozycję, którą daje nam jej posiadanie, oraz dobrodziejstwa, które niesie - tak pisze we wprowadzeniu Daniel Yergin, autor książki "The Quest. W poszukiwaniu energii"

  • Mózg w sieci 04.02.2014

    Wiedza > Recenzje

    Nicholas Carr ostrzega: internet niszczy pamięć, zmniejsza nasze zdolności poznawcze, ogranicza koncentrację i zniechęca do refleksji. A to dopiero początek. Kiedy Google stworzy sztuczną inteligencję, będziemy niepotrzebni, a kultura umrze.

  • Biznes pod choinkę 19.12.2013

    Wiedza > Recenzje

    Wielu ludzi skarży się, że ma problemy z kupowaniem prezentów. Nie bardzo rozumiem dlaczego, przecież wystarczy pójść do księgarni.